Wilhelmina Ziekenhuis Assen zet innovatieve UVC-desinfectie met de UVDI in

WZA UVDI

Desinfecteren met UVC-straling is niet nieuw in ziekenhuizen. Het WZA is wel het eerste ziekenhuis in Nederland dat nu het UVDI -apparaat heeft aangeschaft.  Daarmee kan het ziekenhuis de schoonmaakstandaard naar een nog hoger niveau brengen.

Desinfectie met UVC-licht is een innovatieve manier van desinfecteren. UVC (Ultraviolet-C) is een elektromagnetische straling die net buiten dat deel van het spectrum valt dat met het menselijk oog waarneembaar is. UVC-stralen kunnen chemische verbindingen verbreken. Het licht deactiveert het DNA of RNA van virussen en bacteriën, waardoor een ruimte snel en efficiënt gedesinfecteerd kan worden. Bovendien is het een schone technologie.

Francine Dekker, leidinggevende van de afdeling Infectiepreventie in het WZA, is opgetogen over de resultaten. “Omdat nog niet alle richtlijnen wat betreft het gebruik van UVC-licht opgenomen zijn in de protocollen, zet het WZA deze manier van desinfecteren in bovenop de huidige protocollaire stappen. Uiteindelijk zou de handmatige desinfectie vervangen kunnen worden door de UVDI. Dat scheelt werk en middelen en bovendien is het duurzamer.”

WZA UVDI

Praktisch

Er is een lang traject voor de uiteindelijke aanschaf van het UVDI-apparaat van DUOMED aan vooraf gegaan. Begin dit jaar heeft het WZA twee UVC-apparaten getest: een robot en een statisch apparaat dat handmatig verplaatst moet worden. Dekker: “De intensieve en prettige samenwerking met DUOMED heeft mede geleid tot aanschaf het de UVDI”.

UVDI in gebruik

Snel

Marthy Drent, hoofd Facilitaire ondersteuning, vindt het een praktisch apparaat, eenvoudig te bedienen en prijstechnisch interessant. “Een eenpersoonskamer is met UVC-licht in pakweg twaalf minuten gedesinfecteerd, een vierpersoonskamer vraagt ruim een half uur, maar dat kan uiteindelijk sneller. Francine: “De nieuwe aanwinst wordt nu vooral ingezet in isolatiekamers. De komende periode gaan we onderzoeken in welke ruimtes we het apparaat verder nog kunnen inzetten om de schoonmaakstandaard naar een hoger niveau te tillen.”

Het WZA is nu referentieziekenhuis voor UVC-desinfectie met de UVDI.

Meer weten over de UVDI voor jouw locatie?

Ook het gemak van de UVDI ervaren? Neem contact op met onze desinfectie specialist Mike Hulsebosch voor de mogelijkheden.